Alle soorten zadels voor paarden – Beste Koopgids

De oude mensen waren tevreden met het berijden van paarden zonder zadel. Inderdaad, in veel delen van de wereld rijden mensen nog steeds “bareback”, en het kan zelfs een nuttige manier zijn voor ruiters om hun evenwicht en gevoel voor de bewegingen van het paard te verbeteren. Maar iedereen die wil rijden in wedstrijden, op de weg, of veel van de technieken wil leren die geassocieerd worden met het Engelse en westerse rijden, zal een zadel moeten gebruiken.

Zadels die aan beginners op rijscholen worden verstrekt, zijn vaak zadels voor algemeen gebruik die geschikt zijn voor verschillende lichaamstypes. Iedereen die een eigen paard heeft, zal een zadel moeten kopen dat niet alleen geschikt is voor de vorm en grootte van het paard, maar ook voor het type ritje dat hij/zij gaat doen en voor het lichaam van het paard. Daarom is het essentieel om een grondige kennis te hebben van de verschillende soorten zadels die gebruikt worden voor het paardrijden en waar elk van deze zadels voor gebruikt wordt. Met een grote kennis van rijzadels kunt u een geschikte zadel voor u en uw paard vinden.

Het is sterk aanbevolen dat je, voordat je een zadel koopt, een meester-zadelmaker uit de ruitersportzaak jouw paard laat opmeten. Het is ook belangrijk dat je zadelmaker de disciplines kent waar het paard aan deelneemt, of het nu gaat om algemeen rijden, springen, dressuur, jagen of crosscountry.

Zadels kunnen in prijs variëren van $100 tot $500, afhankelijk van de kwaliteit, maar aangepaste of gespecialiseerde zadels kunnen nog duurder zijn. Probeer een beetje meer te betalen voor je eerste zadel en krijg het beste wat je kunt. Je zult de beloning voelen tijdens het rijden!


Zadel voor algemeen gebruik

Deze zadels zijn ideaal voor de beginnende of gevorderde ruiter die net zijn eerste paard heeft gekocht en geniet van verschillende vormen van rijden. Ze zijn stevig met flappen die naar voren zijn geknipt en bieden de ruiter een goede plaats voor basissprongen, dressuur en hakken of jagen in het land met kleine sprongen. De ruiters balanceren goed op deze zadels en er zijn geen kussens aan de voorkant van het zadel voor de knie. Ze worden vaak gebruikt in maneges omdat er zoveel ruiters van verschillende capaciteiten en maten zijn die er rijden.

Dressuurzade

Dressuurzadels zijn ontworpen voor gevorderde ruiters die regelmatig deelnemen aan wedstrijden voor vlak werk. De zadels versterken de traditionele rechtopstaande en rechtopstaande rompdressuurpositie. Ze hebben een dieper zadel dat van opzij gezien meer lijkt op een U-vormige bocht die bedoeld is om de ruiter een beter evenwicht te bieden. Dressuurzadels hebben rechte kleppen en ze zijn gemaakt van lichtgewicht, dun materiaal dat de ruiter dichter bij de benen brengt voor nauwkeurige bewegingen.

Springzadel

Springzadels zijn ontworpen om de ruiter licht naar voren te duwen in de tweepuntsspringpositie voor wanneer ze over hekken gaan. Dit wordt gedaan door een vlakker zadel te voorzien dan dressuurzadels die van opzij gezien meer lijken op een zachte C-vormige bocht. De zadelkleppen zijn veel groter, wat het been meer steun geeft, en aan de voorkant van de kleppen is er padding die zorgt voor stabiliteit en bescherming van het onderbeen tijdens het springen.

Jachtzadel

Jachtzadels zijn ontworpen voor ruiters die regelmatig op het Engelse platteland op vossenjacht gaan. Bij veel jacht gaat het om sprongen over grote hagen met zeer steile druppels aan de andere kant. Daarom is het zadel zo gevormd dat het het gewicht van de ruiter terug in het zadel duwt en de voeten naar voren in de stijgbeugels. Hierdoor kan de ruiter in een veiligere positie achterover leunen wanneer hij over grote hekken landt. De zadels hebben een lage cantle en pommel wat de sprongen comfortabeler maakt. Ze zijn gemaakt van duurzaam leer en passen bij de traditionele jachtkleding.

Jongerenzadel

Deze zadels zijn zeer licht en worden gebruikt voor jonge kinderen die op kleine pony’s rijden. Ze zijn gemaakt van synthetische materialen zoals katoen met kleine stukjes leer of plastic. De vorm van het zadel is veel kleiner, waardoor het kind meer in balans is in het zitvlak. Sommige van deze zadels hebben een handvat aan de voorkant dat gebruikt kan worden voor het evenwicht. Ze zijn vaak goedkoper dan zadels voor volwassenen en passen op een breed scala aan pony’s.

Cowboy Westelijk Zadel

Cowboys rijden op deze zadels! Ze zijn gemaakt van bruin leer en kunnen worden versierd met kleurrijke westerse ontwerpen. Aan de voorkant van het zadel zit een hoorn die het evenwicht bevordert, terwijl de andere hand de regeerhoeken vasthoudt. De zadels zijn ontworpen om comfortabeler en steviger te zijn voor de ranchhandschoenen die lange uren op de rug van een paard doorbrengen en vaak scherpe bochten maken. Er zijn nu een tiental verschillende soorten Westerse zadels die zijn aangepast aan de verschillende disciplines van het Westerse rijden.

Zijzadel

Toen vrouwen in de middeleeuwen in Europese landen begonnen te paardrijden, werd het niet juist geacht om een paard te laten lopen, met name

Vandaar dat de zijzadel is ontwikkeld als een manier om een paard met gekruiste benen opzij te laten zitten. Dit was erg vrouwelijk en liet hen toe om hun mooie kleren schoon te houden. De zadels hebben twee pommels, of hoorns, die de benen van de ruiter op hun plaats houden. Het rechterbeen rust op de bovenste kolfknop en de linkerdij gaat onder de onderste kolfknop door. Deze twee pommels kunnen veilig genoeg zijn voor vrouwen om over hekken te springen en te galopperen.

Racezadel

Racezadels zijn zeer klein en licht van gewicht. Ze worden specifiek gebruikt voor jockeys die galopperen en springen op volbloedpaarden. De zadels hebben slechts één singelband en de stijgbeugels zijn zeer kort. Het zadel is vlakker dan dat van andere zadels, omdat ze niet bedoeld zijn voor een ruiter om in te zitten, maar voor hen om over te zweven terwijl ze in de stijgbeugels hurken. Zadels voor vlakke wedstrijden hebben veel kleinere kleppen dan steeplechase zadels, die grotere kleppen hebben om de jockey een veiliger onderbeen over hekken te geven.

Boomloos zadel

Boomloze zadels liggen ergens tussen het rijden op de blote rug en het rijden op een paard met een vol zadel. Ze zijn meestal gemaakt van leer en schuimvulling met een kleinere pommel en cantle van lichtgewicht glasvezel. De zadels zorgen voor een nauwer contact met het paard en laten meer lichamelijke vrijheid toe, maar ze zijn niet zo veilig als bijvoorbeeld een algemeen zadel. Paarden met een moeilijk te monteren rugleuning kunnen profiteren van een boomloos zadel, net als ruiters die zich ongemakkelijk voelen bij een volwaardig zadel. Omdat ze lichter zijn, zijn de zadels mogelijk niet zo veilig als andere zadels, dus het is aan te raden dat de ruiters die ze gebruiken ook een borstschild monteren.

Australische voorraad zadel

Dit zadel is populair over de hele wereld bij iedereen die lange uren te paard moet doorbrengen. Dit kan zijn voor veeboeren, trailrijders, duurrijders en polocrosespelers. Het zadel werd aangepast voor Australische veedrijvers uit het algemene Engelse zadel, maar dit zadel heeft een veel diepere zitting, een hogere pommel-mogelijk met een hoorn en extra vulling, vooral rond de knieën. Er kan ook weefsel en vulling onder het zadel zijn voor extra steun en een over de omtrek, een band die over het zadel loopt voor nog meer veiligheid. Deze eigenschappen helpen om de ruiter een veiliger en evenwichtiger zadel te geven, zodat hij zich gedurende langere tijd comfortabeler in het zadel kan voelen.