Paardrijkleding

Paardrijkleding is geweldig voor meerdere doeleinden. Straatkleding is gewoonweg niet functioneel genoeg voor een ruiter om moeiteloos een paard te berijden, laat staan een stal uit te roeien. Er zijn ook verschillende soorten kleding voor ruiters, van Engelse tot westerse rijstijlen.

Engels rijden heeft een eeuwenlange traditie achter de kleding, maar het vereiste uniform dient meer dan een esthetisch doel. Broek & rijbroek voldoen aan de basisfilosofie van de discipline, waarbij de benen van de ruiter in nauw contact staan met het lichaam van het paard. Deze worden vaak gedragen met hoge rijlaarzen. Kortere paddock laarzen worden meestal gecombineerd met halve chaps, die de benen van de ruiter bedekken.

Showjassen, showshirts en dassen zijn standaard voor de dressuur- en evenementdisciplines. Handschoenen en haarnetten, indien van toepassing, maken de kleding compleet.

De westerse disciplines zijn niet zo formeel met hun dresscode, maar de klassieke westerse outfit is nog steeds enigszins uniform. Hier worden de benen van de ruiter niet gebruikt om met het paard te communiceren, dus chaps, half chaps en chinks zorgen voor een dikke laag lederen bescherming tegen de elementen of in geval van een val.

Westerse showruiters willen opvallen en indruk maken op zowel publiek als juryleden, dus een effen gekleurd, gewoon overhemd is gewoon niet voldoende. Westerse showshirts zijn sierlijk, flitsend en gemaakt met materialen die een optimaal comfort bieden.